MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Wednesday, November 25, 2015

Phallus Indiciatus

Found this beautiful net mushroom.  Also known as bamboo fungus, crinoline stinkhorn or veiled lady. Yup, Very stink mushroom !

Monday, November 23, 2015

Buah Tin Sakit

Assalamualaikum.
Pagi ni sedikit sedih tengok putik buah tin diserang kulat. Bila ditanya kepada yang pakar mungkin disebabkan cuaca sekarang yang lembap. Makanya, mereka cadangkan buang segala buah yang diserang kulat sebab takut berjangkit dengan putik buah yang lain. Pokok pula ditempatkan di tempat yàng teduh.
Pokok tin ni sekarang dah jadi pokok kesayangan dah..


Friday, November 13, 2015

Satu Lagi Anak Buah

Salam Jumaat Yaumul Barakah.
Alhamdullilah, pagi tadi tadi panggilan dari pakcik, menantunya selamat melahirkan anak.
Makanya nyai sudah official menjadi moyang, dan aku tidak berubah status kakak.. haha.. Tak ada adik beradik, kita kongsi anak cousin..
Moga baby jadi anak yang soleh. Kak Diya doakan.. Amin..


Sunday, October 18, 2015

Diari Almarhum Atuk

Assalam.
Sedang kemas-kemas stor tiba-tiba aku ternampak satu buku. Buku tu dah koyak sebahagian Cik Ti dah gigit. Buka dalam ada tulisan jawi yang sangat cantik. Belek-belek rupanya almarhum Atok yang punya.
Ikut isi dalam tu, atok ceritakan pengalaman hidup dia. Ada juga dia selitkan doa-doa yang menjadi amalan. Tapi disebabkan dah lama jadi tulisan sukar untuk dibaca.
Aku dah cakap dengan nyai (baca:nenek) yang aku nak simpan diari tu. Sebagai kenangan. Maklumlah aku tak pernah jumpa beliau.
Al-Fatiha buat Atok Suparman bin Hj Abdul Manan.

Monday, October 12, 2015

Resepi Ikan Patin Tempoyak

Assalamualaikum
Last week kami satu family pergi ke Jerantut sebab abah dapat undangan kahwin kawan dia. Bermalam satu hari di Bandar Baru Jerantut. Malam tu anak murid abah masej ajak keluar makan. Menu makanan set yang diorder adalah nasi putih, tomyam, sayur campur, ikan siakap 3 rasa, pais ikan patin dan ikan patin claypot. Okey nampak sedap tapi aku nak bagi 2 bintang kasihan je. Sebab yang boleh masuk kat mulut tomyam, ikan siakap 3 rasa dan sayur campur sahaja. Makanan kebanggaan orang Pahang totally fail. Why? Sebab ikan patin claypot mentah lagi manakala ikan patin pais rempah tak cukup masak dan tak mesra dengan ikan. Sedih. Dah la teruja nak makan ikan patin last-last ermmm..
So, semalam try la buat sendiri. Sapa nak cuba resepi ni silakan ye..
BAHAN-BAHAN:
1. Ikan patin 2 kelar
2. Cili 7 biji
3. Kunyit 2 cm
4. Bawang putih 3 biji
5. Belacan
6. Asam keping
7. Tempoyak 2 sudu
CARA-CARA:
1. Kisarkan cili, kunyit, bawang putih dan belacan.
2. Masukkan dalam kuali, tunggu sehingga bahan masak.
3. Masukkan ikan.
4. Apabila ikan dah masak, masukkan tempoyak, asam keping dan perisakan dengan garam dan gula.
5. Kalau ada daun kunyit, mayang halus dan taburkan. Siap untuk dihidang.
Mudah je kan. Resepi ni paling mudah dan cepat yang pernah diguna.
Kalau masak sendiri takde la rempah dan ikan tak masak.

Sunday, October 11, 2015

Resepi Meatball Cheese

Hari tu ada share satu video resepi meatball cheese. Makanya membuak-buaklah keinginan untuk try resepi ni memandangkan semua bahan yang diperlukan ada kat dapur. Tapi tak la ikut satu persatu resepi tersebut. Ada la derhaka bahan sikit. Untuk sapa-sapa yang nak cuba boleh guna resepi di bawah. Resepi di bawah adalah resepi percubaan. Makanya buat dalam kuantiti yang sedikit.
BAHAN-BAHAN:
1. Daging kisar 200g
2. Serbuk roti 1/2 cawan
3. Bawang putih yang dicincang halus (boleh guna serbuk bawang putih)
4. Serbuk lada hitam
5. Garam
6. Daun parsley (tak letak)
7. Telur 1 biji
8. Mozarella cheese yang dipotong dadu
9. Sos pasta
Cara-cara
1. Campur semua bahan 1 hingga 7 kemudian gaul rata. Blackpepper dan garam tu pandai-pandai agak ye.
2. Ambil sedikit daging, kemudian isikan dengan mozarella yang didadu. Bulat-bulatkan daging tersebut.
3. Kemudian, masak bebola daging tersebut dalam sos pasta menggunakan slow cooker.
Siap untuk dihidang.
# Untuk 200g daging ni aku dapat 9 ketul bebola sebab bulat besar-besar. Makan 4 ketul dah kenyang.
# Ada sesetengah readymade sos pasta masam yang amat. Sila pandai-pandai adjust.
# Kalau ada lebihan bebola boleh simpan. Aku goreng separuh dulu.
Okey itu sahaja. Ringkas dan mudah.


Thursday, October 8, 2015

Telur Goreng Kampung

Hari ni nak cerita salah satu makan ringkas kegemaran aku.
Telur goreng kampung. Ni adalah resepi inovasi daripada nasi goreng kampung. Untuk yang diet karbohidrat boleh cuba.
Resepi telur goreng kampung.
BAHAN-BAHAN
1. Cili padi 7 biji
2. Bawang putih 1 biji
3. Bawang merah 1 biji
4. Ikan bilis
5. Telur 2 biji
6. Kobis 
CARA-CARA
1. Tumbuk segala cili, bawang putih, bawang merah dan ikan bilis.
2. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga masak.
3. Masukkan telur dan kacau rata.
4. Masukkan kobis.
Sedia untuk dimakan.

Nasi Ulam Campak

Nasi Ulam Campak

Hari ni masak lunch nasi ulam. Menu yang ringkas dan berkhasiat.
Untuk sesiap yang nak mencuba boleh try resepi ni.

BAHAN-BAHAN:
1. Nasi yang telah disejukkan
2. Isi ikan yang digoreng dan ditumbuk. (Apa sahaja jenis yang disukai. Aku guna ikan tenggiri)
3. Isi ikan kering yang digoreng dan ditumbuk. (Ni pun aku guna ikan kering tenggiri)
4. Kerisik
5. Serbuk lada hitam
6. Ulam-ulaman yang disukai.

CARA-CARA:
Campurkan segala bahan-bahan di atas sehinggal rata dan sebati. Untuk yang suka masam boleh perahkan sedikit limau kasturi.
Siap untuk dihidang.




Wednesday, June 3, 2015

First Trial Dim Sum

Assalamualaikum..

Semalam godek2 FB lalu terjumpa resepi dim sum. Memandangkan mama telah membelikan aku kukus buluh kecil yang comel, maka datanglah semangat untuk membuat dim sum. Bahan-bahan dia sangat mudah di dapati.

Inilah hasilnya


Tuesday, May 26, 2015

Pokok Tin Pertamaku

Assalamualaikum..

Saje je nak tunjuk pokok buah tin pertamaku..Beli secara online dari Sarawak..packaging sangat mantap sehinggakan pokok yg dalam kotak tu tak terjejas pun..

Sekarang ni, ramai yang dan berjinak-jinak dengan tanaman pokok tin ni.. sapa yang berminat boleh usha FB group Tin Oh Tin.. kat sana ramai sifu yang berkongsi tentang cara tanaman pokok tin ni..

Nanti nak kumpul duit lagi nak beli jenis pokok tin yang lain.. Rasa cemburu tengok pokok tin orang lain berbuah banyak..hehe

Bersamalah kita menanam pokok yang ada di sebutkan dalam al-Quran..

Saturday, May 23, 2015

Ketagih Shopping Online

Assalamualaikum

Siapa kat sini suka shopping online.. 
Sekarang ni berlambak online market ni..
Siapa tak kenal


Tapi semua ni aku window shopping je..

Ada juga yang shopping thru FB dan Instagram..

Hari ni aku nak kongsi satu lagi website..Maybe ramai je yang dah tau..

Untuk new user korang akan dapat welcome coupon RM10+RM11 kredit..
So,boleh la korang shopping guna coupon tersebut..Selain tu korang boleh download coupon setiap hari..konsepnya siapa cepat dia dapat..



Untuk percubaan pertama aku beli jam casio menggantikan jam aku yang dah jahanam..
Aku order hari Selasa dan hari Rabu barang dah sampai..
sangat pantas..


Jam ni laa aku beli.. sebenarnya aku ada je jam lain tp,jam ni boleh buat lasak sikit.. 

Lepas ni apala pulak aku beli ye..
haha..



Friday, May 22, 2015

Ikan Patin Bakar Tempoyak

Assalamualaikum..
Sapa kat sini suka makan ikan air tawar (sila angkat bahu).. Kalau siapa suka kita sepesen.. almaklumlah saya adalah peminat tegar ikan air tawar terutamanya ikan patin.. tp la ni kan ada cerita kurang enak tentang cara penternakan ikan patin.. Maka dah slow sikit makan ikan patin ni..
Nak dijadikan cerita, minggu lepas ada orang jual patin sungai, apa lagi minta la kat mama belanja seekor.. nyumm...nyumm..
Makanya, terjadilah makanan yang dinamakan Ikan Patin Bakar Tempoyak.. sedap weii.. Makan sorang, mama rasa sikit2 je.. Abah ngan Nyai tak makan ikan air tawar.. Rugi betul ! haha

Thursday, May 21, 2015

Mother's Day Giveaway By Blog XDramaQueen

Assalamualaikum..

Jalan-jalan sekali jumpa Giveaway sempena Hari Ibu..
So nak try join la..
Mana tau ada rezeki..

Untuk lain2 yang nak join boleh klik banner di bawah..


Syarat-syarat dia senang je.. So,jom join sekaki..

Kebun Pisang Abah

Assalamualaikum..

Edisi berbudi kepada tanah.. Abah buat projek tanam pisang di kebun dia.. Aku ada la tolong sikit2.. tolong angkat anak pokok pisang untuk dihantar ke kebun.. pheww.. Lenguh tangan Allah je yang tahu.. Harap2 projek pisang abah ni menjadi la.. Setakat ni upah orang untuk jaga kebun pisang tu, tp lepas abah pencen dia pulak nak jaga.. Masalahnya dah diterima ke permohonan pencen awal Abah tu.. Excited dah pum pang cakap pencen tahun ni.. Apa2 pun selamat berpencen dan selamat mengerjakan kebun pisang..

Vietnam Part 2 ~ Edisi Gambar sahaja


Assalamualaikum
Entry ini adalah sambungan kepada entry Vietnam Part 1

Pada hari kedua jalan2 di Vietnam kami pergi ke Mekong. Ambil pakej Muslim. Senang, takyah susah-susah fikir mana nak cari makanan halal.
Seawal pukul 7.00 pagi waktu Vietnam kami dah terpacak depan hotel. Sebelum tu pi breakfast dulu.

Perjalanan dari hotel ke Mekong ni agak lama jugak bagi aku. sempat tido. 





Dah sampai jeti ni, maka naiklah bot dan berpusing-pusinglah di pulau-pulau sekitar Mekong ni.

Pulau pertama yang kawi lawati adalah pulau kelapa.. kot ~









Tata.. Kami nak balik..

Total kos ke Vietnam ni RM 1300..
yang mana pada aku agak mahal.. ni gara2 tiket last minit..kalau tak dapat lagi murah..

Apa-apa pun,
Pengalaman ini tak akan dilupakan..  :)

Tuesday, March 31, 2015

Selamat Ulangtahun Kelahiran !

Assalamualaikum..
26 tahun lepas pada 30 Mac seorang aku telah dilahirkan pada jam 5.42 petang..
Dan seorang aku itu telah diberi nama Nurul Nadia..

Alhamdulillah masih hidup sehingga sekarang untuk meneruskan baki-baki usia. Semoga sisa-sisa usia dapat digunakan dengan bermanfaat.

Terima kasih buat Mama, Abah dan semua.

Semoga Allah berkati..

Wednesday, March 25, 2015

Vietnam Kami Datang ! Part 1


Assalamualaikum.

Ini adalah post yang tergendala selama 2 bulan..Plan ke Vietnam yang dirancang last minit..Tau-tau je la kan.. beli tiket last minit mahalnya macam mana..Ini adalah idea my cousin..Mula2 dia cadang nak pergi ke Myanmar, tp kerana urusan visa maka kami tukar hala tujuan ke Ho Chi Minh dengan harga tiket flight AirAsia RM421 return..

Kejadian 1

Sehari sebelum ke Ho Chi Minh cousinku hantar whatsapp yg mengatakan dia salah beli tiket balik.. What ?? Kami sepatutnya pergi 2 Februari hingga 5 Februari 2015, tp dak Ipah ni terbeli tiket balik 5 Mac 2015..Sebulan kau kat sana..haha.. But aku chill je,sebab boleh je kan tukar tarikh kat manage booking tu.. Semua telah disetelkan olehnya.. Makasih ye Pah !

Biasala  kan..org naik fligt mesti nak bagi gambar awan2..haha

Sampai-sampai je airport kat Ho Chi Minh tu (tak igt nama airport, malas Google), kami terus je mencari teksi untuk bawa kami ke hotel..

Tipsnya : Keluar je pintu airport belok ke kanan. Signnya nampak Burger King. Cari teksi Vinasun. Harga waktu tu kami dapat VD 210000.

Maka berhimpitlah kami naik teksi seramai 6 orang. Takde la berhimpit sangat. Teksi tu besar. Owh lupa nak cakapkami pergi berenam sebab Ipah bawa adik dia merangkap cousinku jugak.Yana namanya. Then Ipah bawa kawan tempat kerja dia 3 orang.

Nama hotel kiteorang An Tam Hotel. Lokasi yang sangat strategik sangat dekat dengan Pasar Ben Thanh. Hotel harga RM 360 untuk 3 malam. Share 2 orang dengan Yana maka seorang RM 180. Dapat free minibar dan hotel agak selesa..


Air setiap hari refill.. tu yang best.. 

An Tam Hotel.. terbalik la pulak

Sampai pun dah petang, maka aktiviti pertama hari itu adalah mensurvey Night Market. Tak jauh pun, jalan kaki pun boleh.

Kopi ni sedap.. Hari-hari minum. Sampai Bro ni dah kenal kiteorang.

Aktiviti malam..Ada macam-macam..Malam depa penuh aktiviti yang bermanfaat.




Tips : Untuk sesiapa yang nak shopping kat Night Market hati kene kental woo. Kalau taknak beli barang takyah tanya harga, nanti penjual kat sana paksa-paksa beli. Kalau kene marah, buat muka dunno dan blah saja.

Perut pun dah berkeroncong makanya mencari makanan la kami. Bab makan, takyah nak bimbang sangat ada banyak kedai makan Muslim area situ. Untuk hari first ni, kami try Hjh Basiroh..

Ni mee Pho.. kene try sebab ini makanan identiti Vietnam

Ulam-ulaman. Yang aku kenal lime dan basil je. Satu lagi tak dapat dikenalpasti
Harga makan untuk malam je dah berharga VD109000..Phewwww 

Tips: Sila sediakan duit secukupnya kerana makanan halal amatlah mahal harganya..(bagi saya yang student ni).

Habis makan terus balik hotel, tapi mata still menjeling-jeling kedai kain yang banyak kat tepi2 tu.. Lepas sampai hotel terus ke front desk untuk tanya pakej ke Mekong..Semuanya disetelkan oleh Kak Izan. Kami ambil pakej Bismillah Tours Travel VD 470000 siap makan untuk lunch.





Bersambung next part..

Tuesday, March 24, 2015

Rindu Bertamu di Baitullah

Assalamualaikum..

Lama tak mencoret di ruangan ini.
Terpanggil untuk berkongsi kerinduan terhadap Baitullah. Jika ada rezeki lagi, ingin aku jejakkan kaki ke sana lagi.




Dapat rezeki untuk ke Tanah Suci pada akhir tahun lepas, dan ditaja sebahagiannya oleh Mama dan Abah.. Terima Kasih kalian. Ada rezeki kita pergi lagi.

Ada masa akan kuceritakan pengalaman di sana..
Sekian !