MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Friday, October 31, 2014

Tolong Fahamkan Aku

Assalamualaikum.

Semalam aku ada jalan-jalan ke SOGO and area TAR, Masjid India.
Takde la shopping apa pun,sekadar cuci mata walaupun kat SOGO tu ada sale. Harganya tak sesuai untuk aku yang status PHD (Poket Habis Duit) ni.

Apa yang aku nak cerita ni berkaitan dengan orang yang minta derma untuk anak-anak yatim kat TAR.
Depa jual CD, sebab duit tu nak gunakan untuk sumbangan kat anak-anak yatim. Harga CD tu RM 10. OKEY !
So, aku cakaplah kak akak tu, aku taknak CD tu, just nak bagi sumbangan seikhlas hati je. Akak tu kata takpe bg dia RM 10 tu, nnt CD tu dia bagi kat orang lain, Masalahnya aku nak bagi 5, 6 ringgit sebab tu je yang ada kat poket waktu tu. Akak tu taknak. Dia cakap dia bukan minta derma.
Yang aku tak faham, kenapa dia tak nak 5, 6 ringgit aku tu. Akukan taknak ambil CD tu. Ambil je la duit aku tu, sebagai sumbangan kat anak yatim. Apa masalahnya.
Aku tak faham ni.
Kan untuk anak yatim, bukan dia yang minta derma kat aku, tapi aku yang nak bagi. Aku tak faham kenapa taknak.
Tolong Fahamkan Aku !!!


Friday, October 10, 2014

Kisah Luka Guru..

Hai..
Nak cerita pada suatu hari.. eh jap ! Ini kisah betul tau bukan rekaan..
Pada suatu hari, selepas dropkan mama di hospital, aku dan abah ke Tabung Haji sebab nak masukkan duit ribu-raban.. Ok, masukkan duit betul, ribu-raban tipu saja. Bukan masukkan duit aku or abah. Masukkan duit nenda, tu pun lepas kene paksa simpan dalam bank. Orang tua2 agaknya suka simpan duit dlam tempayan bawah tanah kot.. err..

Al-kisahnya, selepas selesai urusan, kami keluarlah dr TH dan tiba2 ada semacam satu suara memanggil. "Cikgu Md. Nor, Cikgu Md. Nor !!" Rupa-rupanya ada seorang pengemis memanggil abah. Owh anak murid abah rupanya. Biasa kalau org muda sihat perkasa mintak seringgit 2 kat org, korang pikir laa diaorg nak guna duit buat apa. Berbual sikit, pastu abah hulurkanlah RMxx kat dia..

Berlalu dari situ, lantas aku bertanya, "tak sedih ke Abah tengok anak murid abah tu". Abah cakap, cikgu mana yg tak sedih tgok anak murid yg diharapkan menjadi pembela agama dan bangsa jadi mcm tu. Dulu abah dah suap dengan ilmu, td pun abah kene suap dia lagi. Itu jalan yg dia pilih..

Jeda kami disitu..




Tolong jangan buat guru anda sedih.. dan paling penting jangan buat IbuBapa anda tersangat sedih dengan jalan hidup anda