MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan 5 : Dapat Jugak Akhirnya


Yeah...Finally bertemu jugak dengan TAUFUFAH...
Setelah dari puasa first cari tak jumpa-jumpa..
huhu~
Hilang kempunan...
Ingat kalau tak jumpa nak buat...
bahan-bahan semua da ready..
tp lain kali la buat...

Gambar Ihsan Mr. Google       
 Actually, aku ni xleh mkn menda2 dari soya ni banyak2...
tp bulan puasa ni, ak bantai je...
Jangan masuk sepital lg sudah..

 

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan 4 : Yang Segar-segar...


Sapa tau apa makanan yang segar yang boleh dimakan waktu berbuka...
Atokku maulah...
Dan, dia pun minta tapai...
Puas dah mencari...
Tak jumpa-jumpa plak bulan puasa nie...
Nampaknya kene cuba cari lagi la jwabnya...
Nak buat memang laaaa ak tak tau...


Tuesday, July 24, 2012

Ramadhan,3 : Berat Kiri Dari Kanan


Apa yang berat kiri dari kanan??
Ni bukan berat timbangan pahala dosa...
Actually, ni entry kali ni berkaitan dengan saf jemaah wanita kat my kampung...
Setelah beberapa hari kuperhatikan, saf jemaah wanita berat kekiri...
Aku pun membuat kesimpulan bahawa kipas di bahagian kiri lebih laju dari kanan...
Tu sebab depa gerak ke kiri kot...
Aku yang duk kanan pn terpaksa gerak ke kiri, takkan nak biar saf yang kat tengah-tengah kosong plak kan...

Ni ada dalil berkenaan solat jemaah yang mengutamakan kanan dari kiri..

“Artinya : Dari Ibnu Abbas, ia berkata ; “Aku pernah shalat bersama Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pada suatu malam. Lalu aku berdiri di sebelah kiri beliau, kemudian Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memegang kepalaku dari belakangku, lalu ia tempatkan aku disebelah kanannya ….” [Shahih Riwayat Bukhari I/177]

 

Wallahualam..


Sunday, July 22, 2012

Ramadhan, 2 : Demam


Hari ni korang berbuka puasa dengan apa???
Mesti masak sedap-sedapkan...
Takpun tunjuk-tuunjuk je kat Bazar Ramadhan...
Hari ni kiteorang dapat rezeki lagi..
Dapat bubur lambuk dari masjid..
Ni laa bubr lambuk tu...Abah ngn kawan die yg masak...

Ada roti lebih..
Mama cakap apa gna mama belikan oven kalau tak digunakan...
So, trylah membuat puding roti..
 Ni laa rupanya...


Semua jenis kekacang yang ada dalam peti ais kutabur..

Dan, yang paling penting, semua makanan di atas nie aku tak makan lagi...
Sebab, apa jenis makanan yang masuk kat mult ni rasa tawar...
al-maklumlah, dilanda kedemaman...
http://www.emocutez.com
Buka tadi pun makan nasi dengan ikan masin je..
kalau ikan masin pun tawar pon ak tak tau laaa...
huhuhu2~

Ingat nak ponteng terawih tadi...
Mama cakap baru 2 hari, dah nk ponteng...
So, pergilah jugak..
Before pergi tu, sempatlah termuntah...
http://www.emocutez.com
Aku dah terkejut...
Muntah merah, DARAH ker??
sekali baru teringat, aku makan buah DRAGON a.k.a PITAYA la td..
aiyakkkk...






http://www.emocutez.com 

Merepek dah...
Okeylah...
Selamat Malam...

 

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan, 1

  


Duk tgok kat FB ramai duk update status pasal makanan berbuka puasa...
Makanan untuk berbuka ak seperti gambar di atas..
Hari ni kami tak masak pun..
Sebab pak cik datang hantar makanan..
Ni la antara kelebihan bulan puasa...
kita dapat rasa makanan orang lain..
Hari nie berbuka 3 orang saja nampaknya...
Abah pi berbuka kat masjid..
huhuhu~
 
 
 

Wednesday, July 4, 2012

Job Offer

 Assalamualaikum..
Selamat pagi..
update jap before pi kerja..
kerja la sgt kannnn...!!!

Pagi td, masa nak solat subuh..
ada satu job offer kat aku..
huhu~
murah rezeki aku kan...
pas solat subuh je rezeki datang bergolek..
nak tau tak apa jobnya....
tang3x
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Peng'iron' Baju Abah..


ok tak job tu..
Abah cakap 1 helai RM 1.50
hahahaha2~
apa lagi kuterimalah tawaran tu..

Iyalah, aku ni kan penanam anggur...
baru nak start pulak tu..
Abah pun takkan senang2 je kan nak bg duit poket kat aku tp tak buat keje..
Dengan yakinnya...
Offer diterima..
 hahahahaha~



p/s : kumpul duit nak pi Bali...yee haw..