MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Wednesday, December 21, 2011

Kids at Cameron Highland...

Happy Kids at Cameron Highland...

Watch Out....
.
.
.
.
.
.
.
.














Happy Kids Forever....!!




Tuesday, December 20, 2011

Selamat Penganti Baru Sahabat...


Salam semua...
Entry kali nie khas ak tujukan buat rakan sekolahku yang telah menamatkan zaman bujangnya beberapa hari lepas..
Sekalung tahniah diucapkan kepada 
Puan Zinnirah binti Ajman dan En. M. Nabil Fikri *betul tak aku eja nama laki org nie*

Ekceli ada ucapan untuk mempelai nie...
tp sayang tak dapat nak send via email..
berat sangat kot...

buffering lama...
adeeessshhh...
first time try upload video..




Tuesday, December 6, 2011

Selamat Ulang Tahun Keputeraan Yang Amat Dihormati Ayahanda Mohd Nor al-Haj

Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan Ayahanda Tersayang,
Allah Selamatkan Kamu..

Buat ayahanda tersayang,
Selamat ulang tahun kelahiran,
Semoga panjang umur murah rezeki,
Cepat dapat menantu...haha2~
 
 
Ikhlas daripada puteri anda ::






Saturday, December 3, 2011

The Excellence of Observing Saum on the Day of As-Syura'

Abu Qatadah (May Allah be pleased with him) reported:
The Messenger of Allah (Sallallahu Alaihi Wasallam)
was asked about observing As-Saum (the fast)
on the tenth day of Muharram,
and he (Sallallahu Alaihi Wasallam) replied,
"It is an expiation for the sins of the preceding year.''
[Muslim].
Ibn `Abbas (May Allah be pleased with them) reported:
The Messenger of Allah (Sallallahu Alaihi Wasallam)
observed Saum (fasting) on the day of `Ashura'
and commanded us to fast on this day.
[Al-Bukhari and Muslim]. 
`As-Syura' 10th of Muharram.
In another Hadith, it is stated that when the Prophet (Sallallahu Alaihi Wasallam)
emigrated from Makkah to Al-Madinah, he (Sallallahu Alaihi Wasallam)saw that
the Jews were fasting on this day. He (Sallallahu Alaihi Wasallam) asked them
why they did this on that day, and they told him that they did it for the reason
that Allah granted Prophet Musa emancipation from Pharaoh on this day, and so
they observed Saum in token of their joy. On this, he (Sallallahu Alaihi Wasallam) said
that in this happiness of Prophet Musa, Muslims have a greater right to observe Saum
than the Jews. Consequently, he also observed Saum on 10th of Muharram.
Then, he (Sallallahu Alaihi Wasallam) said that if he lived the following year,
he would observe Saum on 9th of Muharram also so that they would make themselves
different from the Jews. According to another Hadith, he (Sallallahu Alaihi Wasallam)
ordained the Muslims to observe Saum on `Ashura' and in addition one more Saum on 9th
or 11th of Muharram in opposition to the Jews. 

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433

Selamat Menyambut Tahun Baru Maal Hijrah..


Dulu masa sekolah menengah..
Mesti ada sambutan Maal Hijrah nie...
So, banyaklah pertandingan yang dianjurkan oleh Panatia Agama Islam...
Yang ak ingat, tiap-tiap tahun mesti ada pertandingan nasyid antara kelas..
dan kelas ak tak terkecuali untuk masuk pertandingan tersebut..
Aku salah seorang solo  pembackup nasyid..tak layak deh nak jdi solo..
suara macam Dato' Siti..nnt hakim yang dengan pengsan lak..

Sangat rindu zaman sekolah dulu-dulu...
tapi masa yang berlalu tak dapat diundur kembali..
bak kata omputih,

"Time is like a river, you cannot toch the same water twice, because the flow that has passed will never pass again"
So, enjoy every moment of your life



Thursday, November 17, 2011

Sunday, October 30, 2011

Penang => KL => Muar

Salam semua...
Sok dah hari Isnin...
Be'ready'lah anda semua untuk kembali ke kuliah 0r masuk 0pis...
Ekceli s0k aku ada test *sempat plak nk update blog kan..??*

Aku ben0nya nak st0ry m0ry skit psal perjalanan balik raya rakan 1 M'sia...Deepavali laaa....
Awal plan mmg taknak balik Muar..
tp memandangkan kiub aku mcm dh k0song...decide malam Isnin nak balik ker taknak..
0yeah...akhirnya keputusan dibuat....Yabedabedu...
Balik Muar...

Pagi Selasa pkul 7.15 pg aku pi menunggu bus Rapid untuk ke Terminal...
"Bang, satu tiket pi KL yg pling awal"
Bing...bing...\(^_^)/...dpt tiket kul 8.30 pg...http://www.emocutez.com

Sampai KL, berhentilah aku di Pudu...
aiyakkk....Pudu dah lain la...
dah xde bau-bauan mcm dlu lagi...
cantik la jugak smpai aku terpinga-pinga...
Mana kaunter tiket nie??

"Adik nak pergi mana"
"Muar, bang"
"Nak pergi Muar kne naik dr TBS"
dush...dushh...dlu b0leh jer naik dr Pudu nie...
"Naik LRT cepat skit sampai dik"
"Y0la, terima kasih"

Mencari-cari la plak pintu untuk ke LRT...
Dah macam masuk 'Amazing Race' la plak..
0key jumpa dah
"Kak, tiket ke TBS satu"
"RM 1.70. Naik tangga kiri yer"
"Ok, Kak...terima kasih"

Masa menunggu LRT kat Plaza Rakyat...
ada s0rang perempuan nie pandang2 and lambai2 kat aku..
aku buat derk jer..
tetiba die datang..
"ahhh...sudahhhh'' *dalam ati*
"Dik, nak buat kad ATM kene duit 15 ringgit kan..Kad ATM akak hilang la..boleh bagi akak duit tak.." *sambil tunjuk sen-sen di tangan*
aiy0ooooy0ooooo...*misi menyelamatkan diri..nie mesti kes menipu nie*
"Kak, bukan taknak bagi, duit saya p0n cukup2 nk balik nie"
 *sambil bergerak kat belakang abg India badan besar*
http://www.emocutez.com
dush...dush...aku nie dah la mudah kesian...tp aku xnak la bg duit camtu jer...
klau cmtu senang ar cari makan..Akak cari 0rg lain yang lg baik hati daripada saya yer...

LRT sampai...
maka naiklah aku hingga ker TBS..
First time beli tiket bus die mintak nama ngn no phone..
pastu die tulis kat tiket..first time okey...agak rusa masuk kampuung skit...
Nak naik bus bus kne check in dlu..
dah macam nak naik flight plak...
Maka, naiklah aku bus Mayang Sari ke Muar..

Sampai jer Muar..
"Mana mama ngn abah nie...basah sudah dek hujan"
okeyh Mama ngn Abah sampai...
masuk kete jer
"tuk buyut dah meninggal...klau tak jemput Diya nie mesti dapat tg0k"
Macam 0rg jer salah...Kan dah ckp klau tak b0leh jemput 0rg b0leh naik bus k0nt0t..

~Tamatlah cerita perjalanan dari Penang  =>KL => Muar~








Thursday, October 20, 2011

Jalan2 With Cousins

Hye..
Dah lama rasanya tak mencoret kat sini...
Tak tau nak tulis apa...
Mai tgok gamba i berjimba-jimba ngn my cousins kat Penang nih..
Cekidaut..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Botani Garden 










Bendera Hill, Penang









Taman Negara, Pulau Pinang




Gambar di bawah ini ialah cousinsku..hehe2~



Dah...tu jer kot...malas nk tulis panjang-panjang..
tata2~




Wednesday, September 21, 2011

Kamilah Wanita-wanita Itu...


Firman ALLAh Ta'ala dlm Hadis Qudsi yg bermaksud:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia, namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "





"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "





"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "




"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "





"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "



"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"





"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."





"Kau tahu, kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."



Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan