MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Wednesday, March 25, 2015

Vietnam Kami Datang ! Part 1


Assalamualaikum.

Ini adalah post yang tergendala selama 2 bulan..Plan ke Vietnam yang dirancang last minit..Tau-tau je la kan.. beli tiket last minit mahalnya macam mana..Ini adalah idea my cousin..Mula2 dia cadang nak pergi ke Myanmar, tp kerana urusan visa maka kami tukar hala tujuan ke Ho Chi Minh dengan harga tiket flight AirAsia RM421 return..

Kejadian 1

Sehari sebelum ke Ho Chi Minh cousinku hantar whatsapp yg mengatakan dia salah beli tiket balik.. What ?? Kami sepatutnya pergi 2 Februari hingga 5 Februari 2015, tp dak Ipah ni terbeli tiket balik 5 Mac 2015..Sebulan kau kat sana..haha.. But aku chill je,sebab boleh je kan tukar tarikh kat manage booking tu.. Semua telah disetelkan olehnya.. Makasih ye Pah !

Biasala  kan..org naik fligt mesti nak bagi gambar awan2..haha

Sampai-sampai je airport kat Ho Chi Minh tu (tak igt nama airport, malas Google), kami terus je mencari teksi untuk bawa kami ke hotel..

Tipsnya : Keluar je pintu airport belok ke kanan. Signnya nampak Burger King. Cari teksi Vinasun. Harga waktu tu kami dapat VD 210000.

Maka berhimpitlah kami naik teksi seramai 6 orang. Takde la berhimpit sangat. Teksi tu besar. Owh lupa nak cakapkami pergi berenam sebab Ipah bawa adik dia merangkap cousinku jugak.Yana namanya. Then Ipah bawa kawan tempat kerja dia 3 orang.

Nama hotel kiteorang An Tam Hotel. Lokasi yang sangat strategik sangat dekat dengan Pasar Ben Thanh. Hotel harga RM 360 untuk 3 malam. Share 2 orang dengan Yana maka seorang RM 180. Dapat free minibar dan hotel agak selesa..


Air setiap hari refill.. tu yang best.. 

An Tam Hotel.. terbalik la pulak

Sampai pun dah petang, maka aktiviti pertama hari itu adalah mensurvey Night Market. Tak jauh pun, jalan kaki pun boleh.

Kopi ni sedap.. Hari-hari minum. Sampai Bro ni dah kenal kiteorang.

Aktiviti malam..Ada macam-macam..Malam depa penuh aktiviti yang bermanfaat.




Tips : Untuk sesiapa yang nak shopping kat Night Market hati kene kental woo. Kalau taknak beli barang takyah tanya harga, nanti penjual kat sana paksa-paksa beli. Kalau kene marah, buat muka dunno dan blah saja.

Perut pun dah berkeroncong makanya mencari makanan la kami. Bab makan, takyah nak bimbang sangat ada banyak kedai makan Muslim area situ. Untuk hari first ni, kami try Hjh Basiroh..

Ni mee Pho.. kene try sebab ini makanan identiti Vietnam

Ulam-ulaman. Yang aku kenal lime dan basil je. Satu lagi tak dapat dikenalpasti
Harga makan untuk malam je dah berharga VD109000..Phewwww 

Tips: Sila sediakan duit secukupnya kerana makanan halal amatlah mahal harganya..(bagi saya yang student ni).

Habis makan terus balik hotel, tapi mata still menjeling-jeling kedai kain yang banyak kat tepi2 tu.. Lepas sampai hotel terus ke front desk untuk tanya pakej ke Mekong..Semuanya disetelkan oleh Kak Izan. Kami ambil pakej Bismillah Tours Travel VD 470000 siap makan untuk lunch.





Bersambung next part..

1 comment:

Yumida Huda said...

wah bestnye dah sampai kat vietnam. org kata baju2 sulam bermanik kat sana murah. mesti syok shopping kat sana..

harga tiket jugak berbaloi beli utk 2 org. ada peti ais dlm hotel, ni yg dicari2, senang nk simpan minuman sejuk