MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Thursday, March 31, 2011

Umurku Sudah Meningkat..Wa3~

Hye..
Terasa nak update ini belog plak..
K0rang tau x semalam my birthday yang ke*teet*..


So, saya Nurul Nadia Binti Mohd Nor ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat bonda Hjh. Halimah bt Mohamed kerana sanggup melahirkan Diya..


Terima Kasih juga pada ayahanda dan bonda di atas pemberian jan B.U.M yang berwarna merah itu walaupun jam di tangan Diya masih boleh digunakan lagi..


Terima Kasih Mak Su and Cik Akak wish birthday Diya..


Terima Kasih kepada yang berkenaan yang memberi MMS menyanyikan lagu birthday buatku..


Terima Kasih juga kepada rakan-rakan yang ingat my birthday walaupun tanpa reminder dari Facebook..
Sayang korang ketat-ketat..


Dan yang terakhir, Terima Kasih kepada coursematesku yang menyambut birthdayku semalam..
Muchas Gracias..





Nak cerita skit pasal semalam..hak2~
kisahnya bermula apabila Cik Mira mengajakku untuk makan..
Seperti biasa, aku akan ikut jer..
dalam perjalanan aku tanya..
"Ana mana Mira"
"Dia ada meeting kat IK..''


Sampai jer kat Nazri..
Awat dak2 nie ada kat sini..
Fiza, Fida, Suria, Mimie, Bitha, Ika, dan aku nampak ANA..
err..kata pi meeting kat IK..
pelik dah..
dan paling pelik sekali..
Awat Mira dah order makan..
ak konpius...


Abis makan jer, 
tetiba ada cake and korang nyanyi lagu birthday..
err..
Sorry yer klau korang tengok aku macam xde perasaan..
xkan korang nak tengok aku nangis lak kan..


Ada satu benda yang korang kne tau..
Ekceli bondaku mmg suruh aku belanja kawan2 makan..
Ingatkan Mira saja yang bertuah..
Rupa-rupanya korang pon bertuah..
Menyesal tak, tak order banyak2..
ha3~


Sekali lagi, Muchas Gracias korang..
Cake, Cekak pink tue, key chain..
dan juga..
PRINCE FROG..



P/S : Umur itu hanya nombor..


Monday, March 28, 2011

x mampu berkata-kata..

ok..
ak xleh nk ckp byk2..
bdn aku sgt sakit okey..
semalam xde rasa pape..
bgun tido je tr0s skit..
awww..
ni  penangan futsal dan bola jaring la nie..
hu~
http://www.emocutez.com


Saturday, March 26, 2011

Ibu vs Anak

Assalamualaikum...
(walaupun hujan di sini)

Pagi nie nk cerita sikit mengenai pertanyaan anak kepada ibu..
start now..



Aku bertanya pada Ibuku, bagaimanakah lelaki sejati itu ?

Ibuku menjawab, Nak...

Laki-laki Sejati bukanlah dilihat dari bahunya yang
kekar, tetapi dari kasih sayangnya pada orang
disekitarnya. ...

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari suaranya yang
lantang, tetapi dari kelembutannya mengatakan
kebenaran... ..

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari jumlah
sahabat di sekitarnya, tetapi dari sikap
bersahabatnya pada generasi muda bangsa...

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari bagaimana dia
di hormati ditempat bekerja, tetapi bagaimana dia
dihormati didalam rumah...

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari kerasnya
pukulan, tetapi dari sikap bijaknya memahami
persoalan...

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari dadanya yang
bidang, tetapi dari hati yang ada dibalik itu...

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari banyaknya
wanita yang memuja, tetapi komitmennya terhadap
wanita yang dicintainya. ..

Laki-laki sejati bukanlah dilihat dari jumlah tanggungjawab
yang dibebankan, tetapi dari tabahnya dia menghadapi
lika-liku kehidupan...

Laki-laki Sejati bukanlah dilihat dari rajinnya
membaca kitab suci, tetapi dari konsistennya dia
menjalankan apa yang ia baca.


Sekian..


Friday, March 25, 2011

Hasil Karya.. Doodlekah..??

OK...
Selamat Tengah Hari..
Sejak aku letak gambar kartun kat FB..
ramai yang suruh aku lukiskn gambar untuk mereka..
s0rang minta..yang lain ppopn nak jugak..
lebih2 lagi kawan dr ex-SMKBM..
ayaaa..
terpaksa aku lukiskan gak..
nnt ada yang kecik ati lak..

so aku nk tunjukkan hasil karya aku yg x seberapa nie..


Yang nie gambar profile picture saya sekarang


Yang nie untuk coursemate saya..


Yang nie blom bg lagi tuan empunya badan..


Yang nie Anis..mlm2 buta die mintak..terpaksa lukis..nnt x tenang lak tido..he2~


Yang nie for Ayu


Ini untuk rakanku Ema Kriema


Ini Pocet a.k.a Syidah yer..


Nie my little junior..he~

Itulah hasil karyaku di kala kebosanan..
adala lagi satu gambar..
ak tidak lukis..
just tlong warna jerr

tadaaaa..


gambar nie untuk Zinnirah..
bole plak die mintak aku lukis gambar yag rambutnya curly then ada bunga kat kiri..
aku mne la tau..
so ak bg je la gambar nie kat die..

Ok..untuk pengetahuan korang semua..
aku bangga depa guna hasil karya aku..
http://www.emocutez.com




Thursday, March 24, 2011

Matahari Dari Jarak 5,000KM

Sebagai Renungan:



Diriwayatkan bahawa Rasululallah  SAW pernah menceritakan betapa asalnya
kejadian api di dunia ini. Setelah nabi adam dihantar ke dunia kerana
kesalahanya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan
Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk
kegunaan nabi adam as. Maka jibril as pun diperintahkan untuk meminta api
tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril: wahai zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka
untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan adam as.

Zabaniah: sebanyak mana sedikit itu ?

Jibril: sebesar kurma...

Zabaniah: kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan
cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril: kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...

Zabaniah: kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan
di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan
tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka jibril as pun menghadap Allah
untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah swt pun
memerintahkan supaya jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka
untuk dibawa ke dunia. Maka jibril as pun mengambil api neraka sebesar
zarah dari zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api
neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70
kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai. = 70 x 70

Selepas itu jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di
atas sebuah bukit yg tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba
bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat jibril mengambil semula api
tersebut dan dihantar semula ke neraka.

Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang
sering kita gunakan untuk berbegai keperluan dan juga api yang terdapat di
gunung berapi dan lain lain lagi.

PENGAJARAN: Bayangkanlah kepanasan api neraka yg sebesar zarah yang
terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 celup setiap
sungai dan hanya sisanya saja itupun manusia tidak dapat bertahan akan
kepanasanya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri. SEBESAR ZARAH
SAHAJA.




Wallahualam



Laman Komuniti Muslim

Assalamualaikum..
Selamat Malam..
Just nak share sesuatu dengan ampa suma..
Ampa suma pernah dengar Laman Komuniti Islam tak..??
Ala-ala Facebook..
tapi bukan Millat Facebook..


mcm nie la rupa Laman Komuniti Muslim nie..
function pon agak sama mcm Facebook..
tp ada penambahan lain-lain seperti waktu solat, al-Quran, boleh gak tulis blog kat sini..
Pendek kata klau ampa nak tau lebih lanjut..
bolehlah la daftar di sini..
Dan untuk pengetahuan ampa semua, salah seorang admin adalah seorang pensyarah USM..
so support la produk tempatan..
Sekian..




Wednesday, March 23, 2011

British Man vs Syeikh



A British man came to Syeikh and asked: Why is not permissible in Islam for women to shake hands with a man?

Sheikh: Can you shake hands with Queen Elizabeth?

British man: Of course not, there are only certain people who can shake hands with Queen Elizabeth.
...
.........
Sheikh: Our women are queens and queens do not shake hands with strange men.

British man: err!!
 
[KERANA DIRIKU LEBIH BERHARGA]

 



Antara Cinta, Kekayaan, Kecantikan, Kesedihan, Kegembiraan dan Waktu.

RENUNGAN DI PAGI HARI

Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda-benda
abstrak: ada CINTA, KEKAYAAN,KECANTIKAN , KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya. Awalnya mereka hidup berdampingan dengan baik dan saling melengkapi. Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba naik semakin tinggi dan akan menenggelamkan pulau itu. Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.
CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenang dan tak mempunyai perahu. Ia berdiri di tepi pantai mencuba mencari pertolongan. Sementara itu air makin naik membasahi kaki CINTA. Tak lama CINTA melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu."KEKAYAAN! KEKAYAAN! Tolong aku!" teriak CINTA. Lalu apa jawab KEKAYAAN, "Aduh! Maaf,CINTA!" kata KEKAYAAN. "Perahuku telah penuh dengan harta bendaku. Aku tak dapat membawamu serta, nanti perahu i! ni tenggelam. Lagipula tak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini." Lalu KEKAYAAN cepat-cepat mengayuh perahunya pergi meninggalkan CINTA tenggelam.

CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat dengan perahunya. "KEGEMBIRAAN! Tolong aku!", teriak CINTA. Namun apa yang terjadi, KEGEMBIRAAN terlalu gembira karena ia menemukan perahu sehingga ia tuli tak mendengar teriakan CINTA. Air makin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama lewatlah KECANTIKAN.

"KECANTIKAN! Bawalah aku bersamamu!", teriak CINTA. Lalu apa jawab
KECANTIKAN, "Wah, CINTA, kamu basah dan kotor.Aku tak bisa membawamu ikut. Nanti kamu mengotori perahuku yang indah ini." sahut KECANTIKAN. CINTA sedih sekali mendengarnya. CINTA mulai menangis terisak-isak. Apa kesalahanku, mengapa semua orang melupakan aku.

Saat itu lewatlah KESEDIHAN. Lalu CINTA memelas, "Oh, KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu", kata CINTA. Lalu apa kata KESEDIHAN, "Maaf, CINTA. Aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja... ", kata KESEDIHAN sambil terus mengayuh perahunya. CINTA putus asa. Ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya. CINTA terus berharap kalau dirinya dapat diselamatlkan. Lalu ia berdoa kepada Tuhannya, oh tuhan tolonglah aku, apa jadinya dunia tanpa aku, tanpa CINTA?

Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara, "CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!" CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua reyot berjanggut putih panjang sedang mengayuh perahunya. Lalu Cepat-cepat CINTA naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya. Kemudian di pulau terdekat, orang tua itu menurunkan CINTA dan segera pergi lagi. 

Pada saat itu barulah CINTA sedar, bahwa ia sama sekali tidak mengetahui siapa orang tua yang baik hati menyelamatkannya itu. CINTA segera menanyakannya kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa sebenarnya orang tua itu."Oh, orang tua tadi? Dia adalah "WAKTU", kata orang itu. Lalu CINTA bertanya "Tapi, mengapa ia menyelamatkanku? Aku tak mengenalnya. Bahkan teman-teman yang mengenalku pun enggan menolongku", tanya CINTA heran. "Sebab", kata orang itu, "hanya WAKTU lah yang tahu berapa nilainya harga sebuah CINTA itu... 


p/s : Good luck SPM's Candidates 2010



 

Tuesday, March 22, 2011

Syaitan Pun Takut


 Tazkirah buat semua...
Ada seorang manusia yang bertemu dengan setan di waktu subuh. Entah

bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali
persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak
mengerjakan solat, maka syaitan pun sambil tersenyum bergumam, 
"Orang ini memang 

boleh menjadi sahabatku..! "



Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat,
syaitan tersenyum lebar sambil membatin, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku
di akhirat nanti..!"


Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih
juga asik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam.. Kemudian ketika
datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, 
maka syaitan 
nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. 

Dari wajahnya 
nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ingat sesuatu. 
Dan akhirnya 
ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya, maka 
syaitan itu sangat panik.
Dia rupanya tidak dapat menahan diri lagi, dihampirinya
sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan,
"Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !"

Dengan kehairanan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji
bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?". "Aku takut !",
jawab setan dengan suara gemetar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya
sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada
"Adam", telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja
kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada 
Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !",
kata syaitan sambil beredar pergi.

Sedangkan syaitan pun takut tentang besarnya murka Allah.
Nauzubillah..




Monday, March 21, 2011

Tiada Tajuk..

Salam semua..
hujan x kat tempat korang..
kat sini hujan..http://www.emocutez.com
sangat sejuk kurasakan..
he2~

korang nak taw..
aritu ak dpt cebisan surat layang..
nak tau die tulis ape..??

click untuk tumbesaran

klik untuk tumbesaran

Kemalu-maluan dipuji begitu..
ahakss..

klik untuk tumbesaran
ok..sila la korang teka mne satu muka budak comel mintak lolipop besar..http://www.emocutez.com
hu2~


p/s : countdown

Di Kala Mata Masih Segar Bugar..




Di kala kebosanan dan ketiadaan ke'mood'an untuk membuat saimen..
ak telah menghabiskan masa dengan mewarna gambar...
Tadaa..
Gambar nie ak ambil kat Princess Coloring Pages
nampak tak comot sgt ak warna..
Maklumlah warna guna tikus..
gigil tangan..


Ok..gambar yg kat bawah nie lak..
ak cuba lukis ngn paint..
agak menjadi la..bangga skit

Walaupun comot..
hu2~
pasni klau ad masa nk try buat kartun perempuan lak..
harap2 berjaya..

OK laa..
nak tido..
sok pagi2 ad kelas..