MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Wednesday, October 24, 2012

Tak Tahu Mengira atau Malas Mengira


Kembali lagi untuk membebel..
Tajuk entriku kali ni pasal kira mengira..
Ni bukannya nak kira addmath yg penuh dengan cacing2 (simbol2 math)..

Sejak telah diisytiharkan sebagai penganggur terhormat, so ak dengan rajinnya menolong mummyku berniaga kat kantin sekolah..
Actually tu kantin sekolah rendah aku masa kecik2 dulu..


 ni la sekolahku dulu

Kembali kepada tajuk entryku..
Tatkala loceng rehat berbunyi, mulalah budak2 ni menyerbu nak beli makanan..
aku ditugaskan jaga kaunter kuih-muih dan air..
Mulalah aku melayan kerenah budak2 budak ni..

#SITUASI TAK TAHU MENGIRA ATAU MALAS MENGIRA 1#

Budak : Kak, kuih ni satu berapa?
Kakak Comel : Sekeping 30 sen.
Budak : Kalau 2 berapa?
Kakak Comel : 2 keping 60 sen.
Budak : 3 keping berapa?
Kakak Makin Hilang Comel : 3 keping 90 sen la..ishh..

Persoalan : Budak ni malas mengira atau betul-betul tak tau kira.

#SITUASI TAK TAHU MENGIRA ATAU MALAS MENGIRA 2#

Budak : Kak, kuih ni satu berapa?
Kakak Comel : Sekeping 30 sen.
Budak : Nah. (Menghulurkan semua duit syiling kat tangan)
Kakak Comel : Eh, 30 sen je la..(sambil pegang tangan budak, takut lari tak ambil duit baki)

Persoalan : Budak ni malas mengira atau betul-betul tak tau kira.

Ekceli duit ni benda yang basic sangat.
Budak2 start dari Tahun 1 kalau tak tahu duit tang puluh2 ringgit, paling koman tahu dari nilai    10 sen sampai RM 1 pun dah kira okey kot.

Kadang2 naik fed up jugak kalau asyik ditanya soalan yang sama oleh budak yang sama. Sekeping berapa?, dua keping berapa?, 3 keping berapa?
Kalau aku la..Dah 3,4 kali tanya lepas tu dah boleh ingat dah..
ay0ooo...

Dah tu je nak membebel. Aku harap sangat adik2 ni belajar la mengira.
Untuk kebaikan diri depa jugak. Nanti tak de la mudah kena tipu bab2 duit ni.

Friday, October 12, 2012

Semakan online calon yang berjaya menduduki Ujian MTeST.

Salam Jumaat...

Hari ni 12 Oktober 2012...
So, maknanya hari ni adalah tarikh bagi semakan online nama calon yang berjaya menduduki Ujian MTeST.
Bagi sapa2 yang telah membuat permohonan online bagi permohonan program DPLI- JQAF ambilan Januari 2013 anda boleh membuat semakan online di sini .



Korang buh la no. i/c korang...jgn buh i/c org lain...smpai mati la tak jumpa...
pastu masukkan no. pin yg korang beli kat BSN..
tu je..
Bagi yang berjaya..
Selamat Menduduki Peperiksaan..
 Korang study la apa2 yg patut yer..

 p/s : macam best je jd cikgu.. "SELAMAT PAGI CIKGU", KATA EHSAN
  

Thursday, October 11, 2012

Mama penyelamatku...

Assalamualaikum...

Dah agak lama tak mencoret-coret di sini...
Nak cerita pasal semalam...
Ekceli semalam aku kne marah kaw2 ngn abah...
Malas nak cerita atas sebab apa...

Aku ni biasalah, lepas kene mrh habis semua barang ak lempar kat lantai...
Aku tumbuk and tendang dinding tanda memberontak la tu..
Ni la antara perangai buruk aku dr kecil...susah nak diubah...
Ye la kan...Kadang2 ak rasa ak ni kat memberontak..
apa2 yg ak nak mesti ak nk dapat...kalau tak dapat mesti nak merajuk..

Ak sentiasa berdoa moga perangai aku ni boleh berubah...
tp ak rasa SETAN selalu menang...

Kepada Abah: Diya mintak maaf sangat2..
Kepada Mama: Terima Kasih tolong selamatkan Diya dr terus kene marah abah...

p/s : Oleh sebab perangai buruk aku ni lah, aku rasa ak akan kawin lambat...Coz perlulah ak buang perangai buruk ni dulu...Ada kang kalau tak buang laki ak cari bini lain...