MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Monday, October 12, 2015

Resepi Ikan Patin Tempoyak

Assalamualaikum
Last week kami satu family pergi ke Jerantut sebab abah dapat undangan kahwin kawan dia. Bermalam satu hari di Bandar Baru Jerantut. Malam tu anak murid abah masej ajak keluar makan. Menu makanan set yang diorder adalah nasi putih, tomyam, sayur campur, ikan siakap 3 rasa, pais ikan patin dan ikan patin claypot. Okey nampak sedap tapi aku nak bagi 2 bintang kasihan je. Sebab yang boleh masuk kat mulut tomyam, ikan siakap 3 rasa dan sayur campur sahaja. Makanan kebanggaan orang Pahang totally fail. Why? Sebab ikan patin claypot mentah lagi manakala ikan patin pais rempah tak cukup masak dan tak mesra dengan ikan. Sedih. Dah la teruja nak makan ikan patin last-last ermmm..
So, semalam try la buat sendiri. Sapa nak cuba resepi ni silakan ye..
BAHAN-BAHAN:
1. Ikan patin 2 kelar
2. Cili 7 biji
3. Kunyit 2 cm
4. Bawang putih 3 biji
5. Belacan
6. Asam keping
7. Tempoyak 2 sudu
CARA-CARA:
1. Kisarkan cili, kunyit, bawang putih dan belacan.
2. Masukkan dalam kuali, tunggu sehingga bahan masak.
3. Masukkan ikan.
4. Apabila ikan dah masak, masukkan tempoyak, asam keping dan perisakan dengan garam dan gula.
5. Kalau ada daun kunyit, mayang halus dan taburkan. Siap untuk dihidang.
Mudah je kan. Resepi ni paling mudah dan cepat yang pernah diguna.
Kalau masak sendiri takde la rempah dan ikan tak masak.

No comments: