MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Monday, August 29, 2011

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR...


Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya engkau sibuk berzikir..

Tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
Mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu engkau sibukkan dengan
Bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
Mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"Sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
Tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
Mari kita meriahkan Ramadhan
Kita buru...kita cari...suatu malam idaman
Yang lebih baik dari seribu bulan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
Mempersiap diri...rohani dan jasmani
Menanti-nanti jemputan Izrail
Di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
Jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
Menerangi kegelapan hati kami
Menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
Semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti





Wednesday, August 24, 2011

Ramadan 24 ~An evil genius created this

http://www.emocutez.com


CLICK ON THE BALL AND IT WILL CHANGE COLOR.
Yes it really does change color.
Whoever made this up needs to be shot!
 click on ........    Ball 


Tuesday, August 23, 2011

Ramadan 22~~IftAR wITH mY fRiEND...

aS-Salam..
http://www.emocutez.com
Dah masuk fasa akhir Ramadan...
Rasa kejap je masa berlalu...
dan ini bermakna lagi 2 minggu aku akan kembali menjadi anak perantau..
merepek sudeyy...~~

Nie aku nak cerita...
tadi aku pi buka p0se ngn kawan2 ex-BM...


nielah sebahagian drpd kwn2ku..
ekceli bukan sebahagian...cuma suku je k0t...huhu2~
yang lain tak dpt j0in...
mula2 plan 8org yang nk pi...
last2 tinggal 6 0rg jer...


6 orang pon 6 orang la...
janji perot kenyang....
menu2 yang menjadi pilihan kami adalah...

1. Air Teh 'O' panas satu jug
2. Air Tembikai Laici satu jug
3. Nasi putih 7 pinggan..lagi satu Pipah punya...tapi tak datang
4. Kailan goreng ikan masin
5.Telur dadar
6. Ikan siakap masak 3 rasa
7. Kerang masak sambal
8. Udang black paper
9. Sotong goreng tepung
ketam je takde..http://www.emocutez.com

Bayak tak...banyak tak...
Jangan risau kami tak membazir punya...

0key...
hari nie tak pi terawikh...
depa ajak r0nda2 tanjung..
s0 pegilah jugak..
tp 20 minit jer...tak lebih dan tak kurang...
mana boleh lebih2..
nanti aku kne balik umah sens0rang dengan jalan yang gelap dan dikelilingi dengan ladang sawit di kiri dan kanan jalan...ewwww...
aku bukan takut hantu...
tapi mana tau ade kenderaan bergerak tanpa orang kat dalam..
seriau aku dengarr.....
http://www.emocutez.com




Balik2 umah jer teng0k mama,abah and nyai tunggu kat luar umah dah...
huhu2~
bangga2 ada orang tunggu..
tu tandanya mereka risau aku keluar rumah malam2~
tapi takpe, dah selamat sampai p0n..

0keylah...
Papai..
http://www.emocutez.com


Sunday, August 7, 2011

Ramadan 5 ~~ Turun Harga...

Salam semua..

Tak tau nak update tentang ape...
J0m aku cerita tentang Bazar...
Hari kelima puasa bersaamaan hari keempat aku buka bazar xde ape yg menarik sangat yang berlaku...
Cuaca hari tu sangat la panas...
klau cuaca panas nie, badan aku mudah letih...
penat la sungguh....
http://www.emocutez.com


tetiba bunyi satu letupan yang kuat...
b0oooom...
terkejut yang teramat sangat la aku sehingga tepung untuk membuat r0ti jala tertumpah...
dan lebih menyayatkan hati....tangan aku terkena kuali yang tersangat la panas...
http://www.emocutez.com


Hisshhhh...Pak Cik nie...tak agak2 nak main mercun kat situ agaknya...
http://www.emocutez.com
die tak tau ke ada ada pesakit jantung yang berniaga kat situ...
sabau je la...


Eh...jap2...kepada bakal suamiku, jangan turunkan harga yer..
maklumlah tangan dah berparut-parut nie...hahahaha*merepek sudah...*
Dahlah...taknak mengarut panjang -panjang....
tatatatata...


http://www.emocutez.com




Ramadan 4 ~~ Pak Uda..

Salam..
Semalam pi tg0k Pak Uda jap...
K0rang kenal tak pak uda aku...
jap...jap aku g0dek2 cari gambar die...




Nilah Pak Uda aku..
Hampir seumur hidup die terbaring jer...


Semalam die ada cakap ngn aku...
tapi aku tak faham sangat sebab die cakap pelat...
tp lama2 baru aku faham rupa-rupanya Pak Uda cakap " taayah p0se ya"...
Amboi Pak Uda...sesuka je suruh 0rg tak yah p0se...


Pak Uda sebenarnya p0n tak puasa...
Sebab kalau Pak Uda tak bole lapar...kalau die lapar, badannya akan mengalami gegaran...
lidah die ada terjelir dan sebagainya...
aku tak tau nak mendefinisikan tu semua sebagai apa...


Tu je la aku nak merepek...
Cerita tentang Pak Uda...
tatatatata...~~




Friday, August 5, 2011

Ramadan 3 ~~ Lelaki itu...

Salam semua...
Dalam entri sebelum nie aku nak beritahu aku jumpa seseorangkan...
Seseorang yang aku maksudkan tu adalah budak lelaki yang pernah aku tercium masa sekolah tadika...
Cuba korang bayangkan perasaan aku tetiba jumpa budak tue smula..
http://www.emocutez.com
Arrrggggghhhhh....
aku rasa macam nak lari jer...
http://www.emocutez.com

Tapi nak buat macam mana...
die berniaga kat bazar sama cam aku...
Dushhh...dusshhhh...
Dah tak nak cite pasal tue...

Jom cite pasal bazar plak...
masuk hari nie...dah 2 hari hujan..
huhu2~
makanya ramailah penduduk Felda Lenga ini tak keluar rumah..
dan menyebabkan pendapatan aku berkurang..
tapi takpe..
lebihan makanan semua mama bagi kat jiran-jiran..
s0, tak mmbazir sangat la kan..

Dah lah..
tak tau nak tulis apa lagi...
Tatatata...
http://www.emocutez.com





Wednesday, August 3, 2011

Ramadan 2~~> Bazar Ramadan

Salam semua...
Semalam ada cakap nak update pasal hari semalam..
Oleh kerana penat, terpaksalah dibatalkan..huhu2~
Semalam aku ada cakap nak berniaga kat Bazar Ramadan kan...
Actually kat kampung aku nie Felda Lenga ada buka Bazar Ramadan anjuran Persatuan Belia Felda...
Sewa tapak untuk sebulan sebanyak RM 20 jer...
0leh kerana murahlah aku menceburkan diri dalam dunia perniagaan nie..
Nak cari duit untuk anak cucu..haha3~

First day nie..
huh..aku rasakan kaki mau patah w0ooo....
balik rumah dalam pukul 6.30 petang, aku terus baring kepenatan..
http://www.emocutez.com


Tiba-tiba bapakku entah dari mana datangnya tegur aku...
"Ni la budak sekarang, kerja baru sikit dah penat, macam tu la rasanya nak cari duit tau.."
ok...aku kene ceramah dengan abah...
huhu...dah laa orang penat nie....


Malam tu, dalam pukul 11.00...
0wh, mannnnn...
aku lupa tanda kertas exam yang abah suruh....
maka bersengkang matalah aku menanda kertas exam...
sangat mentensi0nkan nak tanda karangan BM nie..
arrrrrggghhh...
http://www.emocutez.com


Eh, lupa plak..
masa kat bazar tadi, aku ada jumpa seseorang...
Nanti-nanti laa aku ceritakan...
Nak pi berniaga dah nie...


tatatatata....http://www.emocutez.com

Tuesday, August 2, 2011

Ramadan 1 ~~> Cerita 3 Trio

Salam..
Selamat Berpuasa Kepada Semua..
Hari ini masuk hari kedua kita berpuasa..
Semoga kita semua dapat bertahan sehingga waktu berbuka..
Jangan curi-curi makan tau...
Terutama kepada tri0 kecil Firdaus, Ikhwan dan Irfan..
Erkk...Irfan terkecuali coz bel0m umur 2 taun lagi..

Semalam hari first puasa...aku buat ape je yerk..
jap...jap...nak recall balik...
http://www.emocutez.com


ok...dah igt..
bangun sahur pukul 5.15 pagi..
aku tengok dapur apsal xde org lagi nie...
bl0m bangun ker..???
pergi bilik mama...
"mama tak nak sahur ker??"
Semua orang dah sahur la...
budak2 tue pun dah sahur...
dush...dush...dush..
baru bangga nak jd 0rg first bangun..
Sekali 0rg last rupanya daaa...
ay0ooo..


Pukul 7.00 pagi..
Eh..awalnya dak Irfan nie bangun...
abang2 die semua sambung tido semula...
Layan dak kecik nie la...




Dalam pukul 8.00 lebih sikit...
Abang Ngah pulak bangun...




Budak nie bangun tidur jer tr0s bukak tv..
Sambil tengok tv tue...
Ikhwan tunjuk siling sambil cakap kat aku...
"Kak Diya tengok tu syaitan dah kene ikat"
aku dengan blurnya bertanya..
"mana...mana"
ad0yai....kene sudah..
http://www.emocutez.com


Lepas budak2 nie semua balik...
apa lagi, aku masuk bilik dan bacalah n0vel..
novel tu aku beli masa pi Mydin hari Ahad ritu...
Baca punya baca...
dah Asar rupanya..


Semalam takyah masak untuk berbuka...
Coz Pak Cik aku aku panggil Wak Din bawak makanan...
Orang Jawa panggil munjung..
Eh..ada burger Jawa la..
We call Begedil..hahaha3~
ngap 2 ketul pun dah kenyang...


Hari nie punya cerita aku update malam nanti la..
Untuk pengetahuan semua..
Hari nie aku start berniaga kat Bazar Ramadan..
Nak cari duit sikit2 nak bagi kat anak cucu..


Ok laa...
mengarut sudah..
Tatata...
http://www.emocutez.com