MENINGGI JANGAN SAMPAI MEMBUANG BUDI, MERENDAH JANGAN SAMPAI TERGADAI MARUAH

Sunday, October 11, 2015

Resepi Meatball Cheese

Hari tu ada share satu video resepi meatball cheese. Makanya membuak-buaklah keinginan untuk try resepi ni memandangkan semua bahan yang diperlukan ada kat dapur. Tapi tak la ikut satu persatu resepi tersebut. Ada la derhaka bahan sikit. Untuk sapa-sapa yang nak cuba boleh guna resepi di bawah. Resepi di bawah adalah resepi percubaan. Makanya buat dalam kuantiti yang sedikit.
BAHAN-BAHAN:
1. Daging kisar 200g
2. Serbuk roti 1/2 cawan
3. Bawang putih yang dicincang halus (boleh guna serbuk bawang putih)
4. Serbuk lada hitam
5. Garam
6. Daun parsley (tak letak)
7. Telur 1 biji
8. Mozarella cheese yang dipotong dadu
9. Sos pasta
Cara-cara
1. Campur semua bahan 1 hingga 7 kemudian gaul rata. Blackpepper dan garam tu pandai-pandai agak ye.
2. Ambil sedikit daging, kemudian isikan dengan mozarella yang didadu. Bulat-bulatkan daging tersebut.
3. Kemudian, masak bebola daging tersebut dalam sos pasta menggunakan slow cooker.
Siap untuk dihidang.
# Untuk 200g daging ni aku dapat 9 ketul bebola sebab bulat besar-besar. Makan 4 ketul dah kenyang.
# Ada sesetengah readymade sos pasta masam yang amat. Sila pandai-pandai adjust.
# Kalau ada lebihan bebola boleh simpan. Aku goreng separuh dulu.
Okey itu sahaja. Ringkas dan mudah.


No comments: